• L’Associació Nacional de Psicòlegs Clínics i Residents denuncia que per formar part de la borsa de contractació del “Programa de Benestar emocional i salut comunitària de l’atenció primària de salut” no s’exigís la titulació oficial de psicòleg especialista en psicologia clínica, l´única que habilita als professionals a prestar serveis de la cartera del Sistema Nacional de Salut. 
  • El Departament de Salut de la Generalitat ha desestimat des de setembre de 2021 tot requeriment de diàleg i col·laboració. Després d’esgotar-se la via administrativa i mitjançant aquest recurs, la principal societat científica de la Psicologia Clínica busca que es declari nul el programa i la seva corresponent borsa de contractació. 
  • El col·lectiu considera que ni el programa ni la borsa de treball s’ajusten a dret, es tracta d’una mesura “cosmètica i conjuntural” mancada d’aval científic i que no respon a la protecció de la salut dels ciutadans.
  • La situació actual és el resultat “d’una falta de planificació sanitària que ve de molts anys enrere” i de la que ANPIR porta advertint des de fa temps.
     

Dijous, 7 de juliol de 2022. L’Associació Nacional de Psicòlegs Clínics i Residents (ANPIR) ha presentat un recurs Contenciós Administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de declarar nul el Programa de Benestar Emocional i Salut Comunitària que vulnera el dret dels ciutadans a rebre atenció especialitzada a la sanitat pública. 

Mitjançant aquest recurs, la principal societat científica de la Psicologia Clínica torna a manifestar que ni el programa ni la seva corresponent borsa de contractació “s’ajusten a dret, manquen d’aval científic i precaritzen l’atenció especialitzada”, violant la Ley General de Salud Pública 33/2011 de 4 de octubre. Segons els requisits establerts pel Departament de Salut, per ingressar a la borsa de treball de l’esmentat programa els candidats havien d’estar en disposició de la llicenciatura o el grau de Psicologia juntament amb el Màster en Psicologia General Sanitària o un certificat d’habilitació equivalent. És a dir, no se’ls requeria la formació oficial d’especialista en psicologia clínica, que és el que els habilita per prestar una atenció especialitzada al Sistema Nacional de Salut.

“És una mesura tramposa. Han contractat a uns professionals que, en principi, en paraules del Conseller Argimon, no tractarien pacients, però la realitat és que ja ho estan fent i comencen a generar-se les primeres disfuncions relacionades amb la insuficient formació, experiència i coneixement del sistema públic de salut i de l’àmbit d’atenció primària en particular. A més, també es precaritzen les condicions laborals dels Psicòlegs Generals Sanitaris, que es veuen obligats a assumir funcions que no són de la seva competència”, explica Javier Prado, portaveu d’ANPIR, qui recorda a més que no s’ha comptat amb els sindicats ni les societat científiques més rellevants en l’àmbit de l’Atenció Primària i la Salut Mental, donant lloc a una mesura unilateral no basada en les millors evidències científiques.

La societat científica de la Psicologia Clínica ha denunciat en reiterades ocasions les possibles irregularitats observades en el procés de contractació, posant-se en contacte amb la Direcció Estratègica d’Atenció Primària, el Conseller de Salut i la Subdirectora General d’Ordenació Professional del Ministeri de Sanitat, entre altres organismes. ANPIR també lamenta que el Departament de Salut hagi desestimat des de setembre de 2021 tot requeriment de diàleg i col·laboració. Així, després d’esgotar-se la via administrativa, el recurs presentat avui és l’última opció que li ha quedat a ANPIR en aquest procés. 

«El Departament de Salut no ha volgut negociar en cap moment. Ha ignorat totes les nostres peticions i recomanacions i, de manera unilateral, ha desenvolupat aquest programa”, lamenta Prado. “Si es vol millorar l’Atenció Primària s’han de millorar les condicions laborals i materials dels professionals legítims de l’Atenció Primària. Tanmateix, si es vol invertir en salut mental s’han de contractar veritables especialistes, psicòlegs clínics, psiquiatres i infermeres en salut mental, no fer invents”, subratlla el portaveu d’ANPIR. Malgrat tot, l’associació sempre ha mostrat la seva total disposició per treballar les mesures oportunes que permetin millorar l’atenció en salut mental sense vulnerar la legislació vigent.

La situació actual, senyala ANPIR, és el resultat “d’una falta de planificació sanitària que ve de molts anys enrere”. Per aquest motiu, ANPIR ha reivindicat sistemàticament una bona planificació sanitària que es traduís en més places de Psicòleg Intern Resident (PIR).

 

Un programa que no respon a la protecció de la salut dels ciutadans.

El Programa de Benestar Emocional, impulsat per l’Institut Català de la Salut a l’octubre de 2021, va néixer amb la intenció de servir com a pont entre l’Atenció Primària i les xarxes de salut mental. Tot i així, des d’ANPIR creuen que lluny de contribuir a millorar la situació d’aquest nivell assistencial, el programa és “una mesura merament cosmètica i conjuntural que no respon a la protecció de la salut dels ciutadans, que hauria de ser el fi últim de les conselleries autonòmiques”, lamenta el portaveu de l’associació, Javier Prado.

Actualment es necessiten a Espanya 6.000 psicòlegs clínics.

D’acord amb les dades de titulats del Ministeri d’Educació, a Espanya hi ha un total de 6.900 especialistes en psicologia clínica. Des d’ANPIR estimen que, d’aquests, només 3.000 treballen en el gruix de la sanitat pública, pel que per millorar l’accés als tractaments psicològics aquesta xifra s’hauria de duplicar i assolir els 6.000. “Per aconseguir-ho, un primer pas seria presentar com més aviat millor 422 places PIR (Psicòlegs Interns Residents), que són 218 més que les actuals, i a Catalunya el doble de les que actualment s’ofereixen”, recorda el portaveu. “En realitat, no hi ha escassetat de professionals, el que hi ha és falta de resposta a les ofertes, per això és convenient revisar la qualitat de les mateixes”, conclou Javier Prado.

Si lo desea aquí puede DESCARGAR la nota de prensa.